Hjælp til vaginal tørhed

Oftest behandles vaginal tørhed ved hjælp af østrogen-indholdig medicin. Det er bare ikke alle som tåler eller ønsker at benytte østrogen behandlinger, fx. hvis man har eller har haft en østrogenfølsom brystkræft.

Husk at tal med din læge. Det er læge/gynækolog, som giver dig individuel vejledning.

Behandling af vaginal tørhed uden østrogener

Ønsker du ikke at anvende lokale østrogen produkter findes der ikke-hormonelle præparater, der kan mildne den daglige tørhed i skeden. 

Replens er et sådan produkt. Det er en polycarbophil-baseret fugtgivende gel. Gelen har vist sig at kunne forbedre den vaginale tørhed, kløe, irritation og nedsætte smerter ved samleje. Den aktive ingrediens er bioadhesive polymer, som er vandsugende, men ikke vandoptagelig. Den binder sig direkte til det vaginale væv og afgiver fugt. Når slimhindeceller afstødes efter 72 timer må der tilføres en ny portion Replens. Dette betyder at Replens tages hver 3 dag.

Replens hjælper din slimhinde til at afgive fugt og ikke mindst rense skeden for døde celler.

FIND TILBUD PÅ EN PAKKE REPLENS

Kombiner vibrationer og Replens

Nogle brugere af Replens får et grynet udflåd. Det er fordi de har svært ved at udskille resterne af Replens og døde celler. Vi har erfaret, at anvendes en tynd vibrator, stimuleres det vaginale væv. Stimuleringen sikrer bedre blodcirkulation og renselse af slimhinden. Slimhinden klargøres så at sige til en ny omgang Replens.

Køb Replens i e-shop eller læs mere i bivirkningsbutikken.

Tør ved indgangen til skede

Oplever du tørhed ved indgangen til skeden, påtrods af at du bruger østrogen indholdige produkter, såsom Vagifem eller østrogenfri produkter såsom Replens? Så kan det være nødvendigt at bruge en vævsforstærker som en barriere creme eller Props & Pearls Vulva Lipbalm, som består af sheasmør og hampefrøolie.

Balmen styrker vævet og giver beskyttelse i sin egenskab af a-vitaminer, e-vitaminer og omega 6. Den påføres dagligt på kønslæberne og omkring indgangen til skeden og evt. bagtil, hvis der opleves gener i dette område.

Køb Vulva Lipbalm i e-shop

Lidt om Vulva Lipbalm iforhold til fedtcremer som Dr. Warming creme

Barriere cremer som Dr. Warming Basis cremer indholder primært mineralske olier, som er et kunstigt produkt og bivoks. Warming lægger sig som en vitawrap-agtig film hen over huden og lukker af for at vævet ånder og at noget trænger ind. Barmen er god, når man ønsker at forhindre udefra kommende substanser, såsom urin, i at komme i berøring med huden. Køb Dr. Warming Basis creme i e-shop

Vulva Lipbalm består af naturlige substanser og kan derfor trænge ind i huden. Balmen er rig på vitaminer herunder vitamin A og vitamin E, gode fedtsyre som 6, 3 og 9. Vulva Lipbalm er med sine egenskaber både med til at styrke vævet og den kollagene produktion. Find tilbud med begge produkter.

Andre tiltag

 • Brug underbukser lavet af naturlige materialer såsom bomuld
 • Overvej om du af og til kan droppe underbukserne f.eks. når du sover
 • Undgå at gå i stramme busker og underbusker
 • Vask tøj i ikke-parfumeret og allergivenligt vaskemiddel
 • Undgå skyllemiddel, bind, tamponer og toiletpapir som er tilført duft
 • Undgå intim barbering og voksning
 • Undgå hygiejnesprays og overdreven personlig hygiejne
 • Tag karbad med olie i stedet for boblebad
 • Som hovedregel; står der på et produkt, at man bør undgå øjenkontakt, bør produktet ikke bruges vaginalt
 • Stop rygning. Det nedsætter blodcirkulationen

Tørre slimhinder ved samleje 

En silikonebaseret glidecreme mindsker friktion under samleje. Der er forskel på kvaliteterne af glidecremer. De vandbaserede glidecremer er ofte ikke effektive nok til at mindske friktionen ved samleje. Deres substans er vand og andre indholdsstoffer som optages i vævet. De kan gå, hvis det handler om at springe forspillet over eller bruge et hjælpemiddel, som ikke optager fugt. Men er der tale om et samleje og har man tørreslimhinder, så bør man afprøve en silikonebaserede glidecreme. Hos Props & Pearls har vi mange års god erfaring med Lubrasilk. Køb Lubrasilk i e-shoppen.

Seksuelt samvær og masturbation øger blodgennemstrømningen i skeden og hjælper til at opretholde et sundt væv. Ved lyst, nydelse og opstemthed vil skeden normalt udvide sig. En glidecreme kan lette friktionen i skeden, men den øger ikke i sig selv lyst, nydelse og opstemthed.

Hvis vaginal tørhed skyldes manglende lyst er en alternativ mulighed at søge hjælp hos en sexolog. En sexolog kan hjælpe med gode råd og vejledning for jer som par og for dig alene hvis du ønsker det, men læs også siden seksuel dysfunktion.

Læs mere på When Love Hurts

Det ekstra kick til lyst og slimhinder

Daglige bækkenbundsøvelser kan hjælpe til at øge blodcirkulationen og skabe en bedre kontakt til bækkenbunden. Props & Pearls har lavet en 21 dages gratis knibekampagne ved navn Knib Nu. Se om den kan inspirere dig: www.knibnu.dk  .

Brug en vibrator til at få gang i væv og slimhinder. Vibratoren fremkalder blodcirkulation, oplever du lyst vil livmoder trækkes tilbage, at skeden rejser sig og udvider sig. Altsammen bevægelse som stimulerer at blod kommer til de små blodkar, når blodet trækker sig tilbage kan det tage affaldsstoffer væk.

Nerverne vågner ved vibrationer. Kombinerer du vibrationer med noget positivt eller lystfyldt vil hjernen med tiden lettere kunne slå over på tændt.

Besøg Props & Pearls e-shop og lær mere om glidecremer og vibratorer.

LÆS: VIDEN OM VAGINAL TØRHED

 • Brug af østrogen og risiko for brystkræft
 • Mænd optager lokal østrogen ved samleje
 • Brug af lokal østrogen behandling
 • Sundhedsstyrelsen: sådan kan vaginal tørhed behandles
 • Tidligere undersøgelser om antiøstrogenbehandling og brug af lokal østrogenbehandling.