Tamoxifen

Tamoxifen er en af de antihormoner, som tilbydes som efterbehandling ved brystkræft. Medicinen tilbydes kvinder, som har haft en østrogenfølsom brystkræft, men som ikke er gået i overgangsalder.

Medicinen virker lidt enkelt fortalt ved at den stopper optag af østrogen i følsomme celler.

Er man gået i overgangsalder og ikke længere producerer østrogen fra æggestokkene, vil man blive tilbudt en aromataseshæmmer. I Danmark er det typisk en medicin ved navn letrozol.

Tamoxifen er det aktive stof, som anvendes i tamoxifen behandling. I Danmark findes forskellige fabrikater, og der findes ingen retningslinjer for hvilket fabrikat, der skal udleveres. Varianterne kan hedde Orifarm, Mylan.

Når der laves et kopiprodukt, laves der ikke særskilte bivirknings undersøgelser. De undersøgelser som er lavet, er lavet på det originale produkt. Der kan betyde varianter af bivirkninger mellen kopimediciner.

Vi har som udgangspunkt ikke mulighed for at beskrive hvordan den ene kopivariant adskiller sig fra den anden.

Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har særlige oplevelser med et af kopimedicinerne. Skriv til os på info@propsandpearls.com

Denne hjemmeside er lavet for, at kvinder kan få et overblik samt indsigt i disse relaterede bivirkninger.

Sådan virker Tamoxifen

Tamoxifen virker ved, at den påvirker visse cellers optagelse af østrogen. Østrogen har betydning for kvinder med østrogenfølsom kræft, da østrogen anses som næring til eventuelle østrogenfølsomme kræftceller.

Behandlingen har en østrogen-blokerende effekt, dvs den hindre at østrogen kommer ind i cellerne i brystvævet.

Ved at mindske niveauet af østrogen i brystceller, mindskes risikoen for, at eventuelle østrogenfølsomme kræftcellerne næres og dermed vokser. Den mindsker også risikoen for ny østrogenfølsom kræft i det andet bryst.

Tamoxifen kan have en positiv effekt i andet væv, som ligner østrogens. Knoglevæv er en type væv, hvor behandlingen kan have en østrogenlignede effekt.

Resultatet bliver, at kvinder som tager tamoxifen, kan opleve styrkelse af knoglevævet.

Tamoxifen kan også have en mere negativ østrogenligende effekt på væv i livmoderen, hvilket kan øge risikoen for at nære østrogenfølsomme kræftceller i livmoderen.

Vær ekstra opmærksom på unormale vaginale blødninger og nedre mave- eller underlivssmerter. Oplever du dette, så kontakt endelig din læge.

I dag opfordrer man kvinder til at fortsætte behandling i 10 år. Efter 10 år anser man, at en kvinde som haft brystkræft har den samme risiko, som kvinder der alrig har været ramt af brystkræft.

Hvem får Tamoxifen

Tamoxifen anbefales til kvinder, som producerer østrogen fra deres æggestokke og derfor endnu ikke er kommet i overgangsalderen eller har fået fjernet deres æggestokke.

Behandlingen kan ikke forårsage overgangsalder, men det kan give symptomer, der minder om at gå i overgangsalderen.

Sådan indtages Tamoxifen

Tamoxifen indtages som pilleform og bør indtages på omtrent samme tidspunkt hver dag. Pillen behøver ikke indtages i forbindelse med et måltid. Hvis du glemmer en pille, skal du ikke tage en ekstra pille dagen efter.

Tal altid med din læge, hvis du har glemt at tage din medicin.Husk: Du må aldrig stoppe behandlingen eller ændre dosis uden at have talt med din læge.

Advarsel

Inden du starter medicinsk behandling, er det en god ide, at fortælle din læge, hvis du får anden medicin.

Ved indtagelse af Tamoxifen følger en lille øget risiko for blodpropper og hjerneblødning, især hvis du samtidig behandles med kemoterapi.

Hvis du ved, at du har forhøjet risiko for blodpropper eller hjerneblødning, så fortæl det til din læge. Det gælder også, hvis der er fortilfælde af blodpropper eller hjerneblødning i din familie.

Find lægemiddel styrelsens produktresume for tamoxifen her

Bivirkninger

Leder du efter mere information om relaterede bivirkninger, såsom hedeture, vægtøgning, ledsmerter og vaginal tørhed?

Find information i menupunktet Bivirkninger. Vælg den bivirkning du oplever og læs om sammenhæng mellem medicin og bivirkning. Du kan også læse hvad du kan gøre for at tage toppen af bivirkningen.