Jeg har kvalme og kaster op

Kvinder i behandling efter brystkræft både pga kemoterapi og antiøstrogen medicin, kan være generet af kvalme og opkast.

Sammenhæng mellem bivirkning og antiøstrogenbehandling

I produktresuméerne til Tamoxifen, Arimidex anastrazol, Aromasin exemestan og letrozol (Femar) beskrives kvalme og opkast som almindelige bivirkninger. Dette kan skyldes, at behandlingerne kan give irritation i mave-tarmkanalen. Studier viser, at kvalme og opkast er lige hyppigt uagtet medicintype.(ref) Et studie fra 2002 viser, at der rapporteres kvalme blandt 11% af anastrozole brugere tilsvarende 8% blandt letrozol brugere. (ref)

Det kan du gøre mod kvalme og opkast

Kontakt din læge

Din læge bør informeres, hvis du lider af kvalme og opkast. Du skal oplyse din læge om den behandlingsform, du modtager, og hvorvidt du tager anden medicin eller kosttilskud. Din læge kan dermed undersøge om kvalmen skyldes andet end din medicin.

Kost

Det kan være meget svært at vejlede generelt om kost i forhold til kvalme, da det er meget forskelligt, hvad der hjælper den enkelte.

Prøv om nogle af disse råd kan hjælpe dig:

  • Undgå at spise store mængder mad. Spis hellere små portioner i løbet af dagen.
  • Spis før du bliver sulten.
  • Drik rigeligt med væske.

Alternativt tag kontakt til en fagperson med speciale i kost og kræft. Du kan kontakte Props & Pearls for vejledning.

TIP: Kold vandmelon hjælper nogle. Det kan skyldes indholdet af B6-vitamin eller måske bare, fordi det er dejligt koldt og læskende.

Motion og Hvile

Hold dig i gang. Frisk luft og en god gåtur kan hjælpe dig i forhold til kvalme.

Hvis du ønsker at tage et hvil, efter du har spist, så undgå en liggende hvileposition de første to timer efter dit måltid. Hvil hellere siddende eller med hovedet let hævet.

Akupunktur

Studier viser, at behandling med akupunktur efter operation og i forbindelse med kemoterapi kan lindre kvalme. De bedste resultater opnås, når akupunktur bruges som forebyggende behandling. Om akupunktur også har en effekt på kvalme, der er opstået som følge af antiøstrogen medicin, er endnu ikke påvist.

Akupressur

En artikel samlede data fra flere undersøgelser for at vurdere studiernes effekt af akupressur ved behandlingsrelaterede bivirkninger blandt kvinder med brystkræft.

Resultatet var, at akupressur har en positiv effekt på kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapi. Find artiklen her

Ønsker du at afprøve akupressur hedder akupunktet P6 (NeiGuang). Kontakt Props & Pearls for henvisning til akupunktør (mb@propsandpearls.com).

Et interessant produkt er akupressur-armbåndet, Seaband, som er udviklet til at afhjælpe bl.a. køresyge. Armbåndet har en lille indlejret kugle, som presser på det kvalmelindrende punkt, P6, lige ved håndleddet.

Har du svært ved at sove så sov med bbhugme. Du bruger den til at få overkroppen hævet lidt. Læs mere i shoppen