Blødning og udflåd fra skeden

Hvis du er i anti-østrogen behandling, er det ikke unormalt at opleve småblødninger fra skeden eller ændringer i udflåd fra skeden.

Blødingen kan skyldes tørre slimhinder. Er dette tilfældet da læs under Tørre Slimhinder.

Det er altid relevant, at få foretaget en gynækologisk undersøgelse eller tale med en læge.

Hvad er forskellen på normal og unormalt udflåd fra skeden

”normal” udflåd

Det er helt normalt at have en smule udflåd fra skeden hver dag. Udflåd hjælper din krop af med døde hudceller fra skeden og hjælper med at rense den vaginale slimhinde.

“Normal” udflåd fra skeden er typisk klart eller hvidligt. Det er lugtfrit og enten tyndt og lidt klistret eller tykt og klægt i konsistensen. Udflåddet vil ændre konsistens givet du stadig har din menstruelle cyklus.

”unormalt” udflåd

“Unormalt” udflåd vil typisk komme i større mængder og virke mærkbart anderledes. Det kan være illelugtende, tykt og hvidt eller nogle gange lidt gulligt i farven.

Hvad kan ”unormalt” udflåd skyldes?

Svamp

Er udflåddet tykt måske grynet, kan det være et tegn på svamp. Svamp i skeden er en af de mest udbredte infektioner blandt kvinder. Infektionen kan blandt andet forårsages af  et lavt immunsystem, medicinsk behandling og vaginal ubalance. Denne form for udflåd vil typisk ikke være ildelugtende.

PH-værdi

Ildelugtende udflåd fra skeden skyldes typisk en højere PH-værdi i skeden, og kan være tegn på bakteriel vaginose (skedekatar). Ændringer i PH-værdien hænger typisk sammen med et fald i mængden af mælkesyrebakterier, hvilket kan skyldes medicin, hormonelle udsving, stress, brug af bind, tampon eller for sjælden/hyppig intimvask. Mænds sæd er en anden surhedsgrad end surhedsgraden i en kvindes skede, sæd kan dermed også resultere i ændring i PH i skeden.

Hvornår taler man om vaginal blødning?

Hvis du stadig er menstruerende opfattes vaginal blødning som enhver blødning fra skeden uden for menstruationen. Hvis din menstruation er ophørt, opfattes en hvilken som helst blødning fra skeden som vaginal blødning.

Årsager til vaginal småblødning

Vaginal småblødning er ikke ensbetydende med, at der er noget galt. Det kan være tegn på en tynd slimhinde, som er sart om nemt får et lille riv. Hvis du tager Tamoxifen kan denne medicin medføre en slags kunstig menstruation.

I sjældne tilfælde kan blødningen have mere alvorlige årsager, og du bør derfor altid gå til din læge og få en gynækologisk undersøgelse, hvis du oplever vaginal blødning.

Sammenhæng mellem antiøstrogen behandling og vaginal udflåd blødning

Udflåd

En undersøgelse ved navn NSABP-P1 har vist, at knapt 55% af de kvinder, som var i behandling med Tamoxifen, havde udflåd mod 34% i kontrolgruppen. Undersøgelsen viste, at udflåd fra skeden er ganske udbredt, og at kvinder i behandling med Tamoxifen er mere udsatte end kvinder generelt. Kvinder i behandling med aromatasehæmmere oplever ikke helt så ofte udflåd. (ref)

Blødning

Vaginal blødning er også mere udbredt blandt kvinder i behandling med Tamoxifen end blandt kvinder i behandling med aromatasehæmmere. Vaginal blødning er mindre hyppig end udflåd, hvilket også understøttes i produktresumeerne for de forskellige medicintyper.

Blødning og udflåd fra skeden som afledt bivirkning

Smerte ved samleje og vaginal tørhed hænger ofte sammen. Hvis du fortsætter samlejet på trods af smerter, kan det give blødning fra slimhinden. Tørhed kan også øge din risiko for vaginale infektioner, hvilket kan føre til, at du oplever ændring i udflåd eller blødninger fra skeden.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever ændringer i udflåd eller vaginale blødninger?

Hvis du har “unormal” udflåd eller vaginal blødning, er det vigtigt, at du går til din læge og får foretaget en gynækologisk undersøgelse og fortæller hvilke symptomer og problemer, du oplever. Lægen kan rådgive dig, så du får den rette behandling.

Det er altid en læge som skal stille diagnoser. Her er blot oplysning som kan gøre dig klogere på dine symptomer.

Hvordan kan udflåd behandles?

Svamp

Det er vigtigt at du finder ud af om du har svamp. Lægen bør undersøge dig for at stille en rigtig diagnose. Det er ikke tilstrækkeligt at vide om du har svamp eller en anden infektion alene på baggrund af symptomer. Det kan være du har en allergi eller eksem.

Lægen kan ordinere dig lægemidler på recept. Der findes også alternativer til afhjælpning af svamp eller symptomerne. Bed lægen anbefale dig noget som ikke er hårdt mod vævet.

Bakteriel vaginose

Ubalance i skedens PH kan være tilbagevendende, og derfor bør du prøve at finde årsagen til ubalancen, så du kan komme problemet til livs. Det kan være du oplever bakteriel vaginose efter sex eller i forbindelse med din cyklus.

Lægen kan give dig medicin på recept. Ønsker du håndkøb så bed lægen om at anbefale noget som ikke er hårdt for vævet.

Øget blodcirkulation

Oplever du grynet udflåd fordi du bruger vaginal gel som ikke frigør sig af sig selv, så kan du forsøge at benytte en tynd vibrator til at øge blodcirkulationen i slimhinden. Find eksempel her

Små fif i dagligdagen

  • Skift dagligt underbukser lavet af naturlige materialer såsom bomuld, såfremt du er sart.
  • Overvej om du kan droppe underbukserne, fx når du sover.
  • Undgå at gå i for stramt undertøj eller stramme bukser.
  • Vask tøj i ikke-parfumeret og allergivenligt vaskemiddel.
  • Undgå skyllemiddel, bind, tamponer og toiletpapir som er tilført duft.
  • Undgå intim barbering og voksning.
  • Undgå hygiejnesprays og overdreven personlig hygiejne.
  • Foretag intim vask uden sæbe.
  • Undgå boblebad.