Antiøstrogener og Øjne, Mund, Næse

Bivirkninger i Øjne

Tørhed i øjenen er en generel bivirkning, som mange kvinder i forskellig medicinske behandlinger er generet af, men der er også andre gener som kan forekomme i øjet.

Tørhed i øjne blandt aromatase hæmmer brugere. I 2013 er der foretaget et studie, som viser at i gruppen blandt kvinder i aromatase hæmmer behandling forekommer bivirkningen tørhed i øjnene. Studiet formoder at øjengenerne blandt de 41 undersøgte kvinder kunne skyldes aromatase hæmmer behandling, da der i en tilpasset kontrolgruppe var relativt færre tilfælde af øjengener. (ref).

Produktresume for letrozol beskriver grå stær, øjenirritation og sløret syn som en ikke almindelig bivirkning. Dvs at bivirkningen forekommer blandt 1 af 10.000 til en af 1 af 1000 kvinder i letrozol behandling.

Undersøgelser peger generelt på, at øjengener også kan være forbundet med tamoxifen behandling.

Ifølge produktresume er grå stær og diabetisk øjensygdom en ikke almindelig bivirkninger. Dvs 1 af 1000 til 1 af 100 kvinder i tamoxifenbehandling kan opleve disse gener.  Så siger din læge at du er for ung til fx grå stær – så fortæl at du er i tamoxifen behandling og der er en sammenhæng.

Mere sjælden er hævelse af hornhinden, denne bivirkning forekommer mellem 1 af 10.000 til en af 1 af 1000 kvinder i tamoxifen behandling.

Gå til læge hvis du oplever at dit syn er nedsat eller opleves uklart eller der i det hele taget er forandringer i øjet. Der kan nemlig være en sammenhæng med antiøstrogenbehandling.

Det kan du gøre

Oplever du, at dine øjne eller dit syn er påvirket efter påbegyndelse af medicin, er det en god ide at fortælle det på onkologisk afdeling eller kontakte en øjenlæge (du behøver ikke en henvisning), som vil kunne finde frem til forklaringen på dine symptomer.

Tørhed i øjnene kan almindeligvis lindres med øjendråber. På apoteket kan viskøse øjendråber, f.eks. Systane Ultra, som er uden konserveringsmidler, købes i håndkøb.

Hvis det konstateres, at du har tendens til grå stær kan du overveje, at blive opereret. En operation for grå stær er en forholdsvis ukompliceret operation, som foretages ambulant.

Bivirkninger i munden

Tørhed i munden er en kendt bivirkning, når kvinder får lavere niveauer af østrogen.  Den liter spyt du producerer dagligt kan mindskes, når din mængde af østrogen i kroppen nedsættes som følge af antihormonbehandling. Lige meget hvad grunden er, bør du passe godt på dine tænder. Tørhed i munden øger nemlig risikoen for tandkødsbetændelse og karies-angreb.

Er du i aromatasehæmmer behandling og er du indenfor målgruppen af kvinder i forhøjet risiko for osteoporose, bør du være opmærksom på evt øget risiko for tand tab. Osteoporose er sammenhængende med øget tab af tænder. Der er ikke studier som undersøger antiøstrogeners påvirkning af mundhulen, men har du øget interesseret i emnet er her en artikel som beskriver mulige sammenhænge: Artikel

Det kan du gøre

Kost

Det er en fordel at nedsætte din indtagelse af både sukker og syre. Mens sukker giver næring til svamp og bakterier, virker syren udtørrende og kan være med til at beskadige tænderne. Forsøg også at undgå alkohol, koffeinholdige drikke og rygning. Citronsaft kan faktisk fremme mængden af spyt, men drik det i små mængder og tilsæt ikke mere end ti dråber saft i et glas vand; citronsyren kan have en dårlig effekt på dine tænder.

Tandhygiejne

Udover at børste tænder mindst to gange om dagen og bruge tandtråd, kan du bruge fluorholdige hjælpemidler. Døjer du meget med tørhed i munden, kan du via recept få tandpasta med ekstra højt flour indhold. Men vær generelt opmærksom på, hvor meget fluor du indtager pr. dag. Læs angivelsen på pakken – også ved fluorholdige produkter som tyggegummi –  og hold øje med din samlede daglige dosis.

Undgå tandpasta med natrium lauryl sulfat (NLS), da det udtørrer munden. Zendiums produkter indeholder ikke NLS.

Når du børster tænder, vær da særlig opmærksom på at børste ved tandhalsene, da huller ofte opstår her. Det er også en god idé med hyppige tandlægebesøg. Læs om tilskud til tandlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Tilføj fugt

  • Udover at drikke rigeligt med vand og eventuelt spraye munden med vand, kan du drikke eller skylle munden med kold eller lunken kamillete 3-4 gange om dagen. Det er vigtigt at bruge hele kamilleblomster, da kamilleblomstens kerne indeholder den olie, der lindrer og desinficerer. Brug en tesi i stedet for tefilter og lad teen trække i 5 minutter.
  • Du kan også tilføje lidt olie i et glas vand (f.eks. mandelolie) og skylle munden med denne blanding, inden du går i seng.
  • Kunstigt spyt kan købes på apoteket eller laves selv:  Bland 1 del koldt vand med 1 del glycerin.  Skyl munden i 1/2 til 1 minut og spyt ud. Bruges efter behov.
  • Ansigtsøvelser Lav skiftevis bred og spids mund for at øge blodcirkulation i kinderne og omkring spytkirtlerne. Dermed producerer du mere spyt.
  • Tyggegummi (uden sukker) kan også hjælpe. Det siges, at 10 minutters tygning flere gange om dagen er bedre end tygning over længere tid.
  • Spray og gel Multi Oral Spray afhjælper mundtørhed og Multi Oral Gel afhjælper blister i munden.

Bivirkninger som tørhed i næsen

Tørhed i næsen kan opleves som sår og skorper i næsen. Om tørhed i næsen er en bivirkning af antiøstrogen medicin vides ikke med sikkerhed.

Det kan du gøre

Prøv at skylle næsen med saltvand om morgenen. Saltvand holder slimhinden fugtig, fimrehår stimuleres og næsen renses. Det er mest behageligt at skylle næsen med kropsvarmt saltvand. Brug et næsehorn eller snif saltvandet.

Saltvandet kan købes på apoteket eller laves selv:

  • Cirka 1 tsk. salt opløses i 1 liter kogende vand. Saltvandet kan opbevares i et par dage i en lukket beholder.

For mere aktiv hjælp kan Nozoil næsespray anbefales. Næsesprayen består af 100% koldpresset sesamolie, der fugter og blødgør næsens slimhinder.