Søvnproblemer

Kvinder med diagnosen brystkræft kæmper ofte med søvnproblemer.

Problemerne kan have mange grunde; den følelsesmæssige belastning ved at have fået brystkræft, såvel som bivirkninger fra sygdomsrelaterede behandlinger.

Andre bivirkninger kan også have betydning fx natlige svedture typisk kendt fra Tamoxifen behandling. Udfordringer i forhold til sexualiteten som så måske slider på parforholdet. Bekymringer over at hjernen driller, muskler og leds gør ondt så motion bliver svære og mere smertefuldt.

Der kan være mange grunde til at søvnen udebliver.

Se om følgende afsnit kan hjælpe dig. Du kan læse viden om for at få mere baggrundsviden eller hjælp til for at afprøve tiltag som måske kan tage toppen af søvnproblemerne.

Viden om søvnproblemer

En fuld nats søvn begyndende ved 22 tiden har stor sundhedsmæssig betydning. Søvn har ikke bare en opbyggende effekt på dit humør, smertetærskel og energiniveau, men bevirker at hjernen producerer hormonet melatonin. Melatonin virker som en antioxidant og modvirker frie radikaler. Desuden bremser melatonin kroppens egen produktion af østrogen ved at hæmme omdannelse af aromatase til østrogen.

Hjælp til søvnproblemer

At genvinde den gode søvn kræver regelmæssighed. Læg en plan for din dag/nat. Hvad vil du gøre og hvornår. Skriv det ned og hold dig til planen.
Vi har lavet en liste af råd, du kan benytte i din plan.