Hårtab og ændringer i hårvækst

Vi får fortalt, at mange kvinder taber deres hår eller oplever at deres hår bliver tyndere og gror langsommere efter påbegyndt antihormonbehandling.  Andre beskriver at de oplever uønsket hårvækst i ansigtet eller andre steder på kroppen.

Hårtab

Hårtab kan have mange årsager. For nogle kvinder kan årsagen være arveligt betinget, men der kan også være andre grunde såsom medicinsk behandling herunder anti-hormonbehandling.

Symptomer

Både kvinder i aromatasehæmmer behandling såvel som kvinder i Tamoxifen behandling kan opleve at de får henholdsvis tyndere og mere tørt hår.  Nogle kan blot mærke at deres hår ikke er så tykt som før, hvorimod andre meget tydeligere kan se deres hovedbund.

To typer pletskaldethed kan forekomme. Den ene type er den som typisk forekommer blandt mænd hvor hårgrænsen trækkes tilbage og der forekommer meget tynd hårvækst på den første del af issen. Den anden type er den som oftest forekommer blandt kvinder og ses ved sparsom hårvækst men uden flytning af hårgrænsen. (ref)

Uønsket hårvækst

Øget behåring uønskede steder som fx i ansigtet, er en bivirkning, som kan ske i relation til indtag af aromatasehæmmere. Det synes ikke at være en hyppig bivirkning, og det har været svært at finde forklaringer på evt. sammenhæng. Følgende forklaring er blot et bud.

Givet at aromatase hæmmere bevirker et øget niveau af frie androgener i kroppen, kan det give bivirkninger som relaterer sig til øgede niveauer af testesteron ex dihydrotestosteron, som stimulerer fx ansigtshår, hår andre steder eller acne, dybere stemme eller vægtøgning.  Det er antageligt svært at måle hvorvidt koncentrationer i blodet er udtryk for hirsutisme (altså uønsket behåring), da koncentrationen ikke behøver være udtryk for effekten af hormonet, fordi det er individuelt, hvor følsomme vi er overfor androgener.

Et æggehvidestof kaldet SHBG kan binde og inaktivere de mandlige kønshormoner. En vej vil måske være at tale med en endokrinolog om de kan hjælpe til på sikker vis at ændre balancen og/eller følsomheden for androgener.

Forekomst af øget hårvækst i ansigtet rapporteres også blandt kvinder i tamoxifen behandling. Det har ikke været muligt, at finde studier som beskriver sammenhænge. Nogle mener at øget dunet hårvækst i ansigtet skyldes kemoterapi behandlingen.

Sammenhæng mellem medicintyper og hårvækst

Den konkrete årsagssammenhæng mellem antiøstrogenbehandling og hårtab er ikke påvist, men der er formentlig tale om flere forskellige bagvedliggende grunde såsom ændring i hormonbalance, stress, eventuelt ændring i niveauer af mineraler og vitaminer. (ref)

Hvad angår ændring i hormonbalance kan en grund være nedgang i mængden af østrogen. En anden hypotese er, at aromatasehæmmere hindrer androgen i at omdanne sig til østrogen, hvilket måske bevirker en øget mængde androgener i kroppen, som resulterer i hårtab. Det ses bl.a. for kvinder med polycystiske ovarier at forhøjede androgen niveauer fører til pletvis skaldethed eller tyndt hår. Det er dog endnu ikke videnskabeligt bevist at kvinder i aromatase hæmmer behandling har forhøjede niveauer af androgener i blodet efter de er startet i aromatasehæmmer behandling og måske er det slet ikke målbart, da kvinder har forskellig grader af følsomhed overfor androgene mængder.

En anden plausible årsag til antiøstrogenbehandling forårsaget hårtab kan være stress. Det er tydeligt at bivirkninger kan gribe ind i hinanden fx kan cognitive- såvel som søvnforstyrrelser skubbe til yderligere oplevelse af stress og dermed hårtab.

Hyppigheden af hårtab relateret til antihormongenmedicin er svært at fastsætte. Visse studier viser, at der er tale om en sjælden bivirkning, hvorimod andre studier viser, at det er en almindeligt forekommende bivirkning. (ref)

En ting er dog helt sikkert: du er ikke alene blandt kvinder i antihormonbehandling.

Det kan du selv gøre

Fordi der kan være flere årsager til hårtab, vil det være en god ide når du er hos lægen at spørge om han kan se andre årsager til hårtabet, eller evt. en medicinsk behandling. For at afhjælpe hårtab kan du sørge for en nænsom pleje af hår og hovedbund samt at indtage de næringsstoffer, som er gode for krop og hår.

Hårvask

Brug altid milde produkter uden for meget kemi og husk at skylle håret godt, så der ikke er rester af shampoo eller andre hårprodukter tilbage i håret efter hårvask.

Det er tilstrækkeligt at vaske hår 1-2 gange om ugen. Det kan tage håret lidt tid at vende sig til sjældnere hårvask, men med det rette interval har hovedbunden en chance for at producere egne fedtstoffer og olier i et passende tempo. Det er en god ide at børste håret igennem inden hårvask, men børst ikke håret, når det er vådt – det slider på håret. Skyld håret godt efter at have været i salt- eller klorvand.

Hårtørring

Dup, tryk, kram håret tørt med håndklædet. Undgå at sætte håndklædet i en slynge på toppen af hovedet. Hvis du bruger hårtørrer, så minimer tiden du bruger den, vælg evt. bare at føntørre de sidste 5 minutter, til at style håret.

Hovedbundsmassage

Giv dig selv en hovedbundsmassage hver aften. Det hjælper til en bedre blodcirkulation. Der er intet i vejen for også at gøre det om morgenen.

Start ved hårlinien over din pande. Pres let og bevæg fingrene i cirkulære bevægelser bagud og ned mod nakken. Start derefter bagved ørene og masser igen bagud og ned mod nakken.  Når du har masseret hele hovedbunden starter du forfra igen. Massér i ca. 5 minutter og nyd det.

Massage og aromaterapi

Nogle sværger til at kombinere hovedbundsmassage med aromaterapi. Ønsker du selv at kombinere en aromaterapi – massagekur er en mulig opskrift:

  • 2 dråber timianolie
  • 3 dråber lavendelolie
  • 3 dråber rosmarinolie
  • 2 dråber cedertræsolie
  • opblandet i 3 milliliter Jojobaolie og 20 milliliter vindruekerneolie.

Efter massagen kan du vikle et varmt håndklæde om håret for bedre at optage olien i hårbunden. Vask hår samme aften eller følgende morgen.

Kost

Næringsstoffer som er gode for din krop er også gode for dit hår. Spiser du sundt og varieret er du formentlig dækket ind i forhold til vitaminer og mineraler. Der kan dog være andre grunde til at du kan være i vitamin eller mineral underskud. En mulighed er at frekventere en diætist, og tale om din kostsammensætning.

Har du spørgsmål eller gode råd?

Skriv til os på mb@propsandpearls.com. Du kan også logge ind/registrere dig som bruger og deltage i diskussionen så andre også får gavn af dine erfaringer.