Hjælp til din vægtøgning

Hold vægten ved hjælp af motion

Det er ofte vægtøgning, som kvinder i antiøstrogenbehandling beretter om.

Det amerikanske Cancer Society (www.cancer.gov) anbefaler, at kvinder, som har fået diagnosen brystkræft, dyrker motion regelmæssigt (minimum 4 timer om ugen), hvis de skal forbedre deres livskvalitet og fysiske form.

Husk at motion ikke behøver at være maratontræning; motion skal helst være sjovt for dig. Hvis du allerede har en sport, som du er glad for er det super, men er motion en ny ting, så må du inkorporere det i din hverdag. Har du børn eller børnebørn, så forsøg at være med i deres lege og få pulsen op. Gå lange ture med hunden eller en god ven.

Den gode motionsplan tager selvfølgelig udgangspunkt i det niveau, du befinder dig på. Start evt. med at gå 15 minutter om dagen og øg stille og roligt tempo og tid, hvis du er nybegynder.

Du kan også tale med en fysioterapeut om hvilken motionsform, der vil være bedst for dig. Husk at spørge om de har erfaring med patienter, der har fået konstateret brystkræft.

En skridttæller er et godt redskab til at undersøge, hvor langt du går. De fleste telefoner har en installeret.

Har du brug for en gå- eller løbemakker, så lav en aftale med en ven at I sender en sms hver aften med hvor langt I kom i dag?

Hjælp til at styre vægtøgningen

Ved hjælp af en special vægt, som viser dig dit niveau af kropsfedt både den generelle og den som ligger inde i kroppen, samt væskeprocenter kan du arbejde målrettet for at ændre dig vægt.

Vægten viser hvornår i din eventuelle cyklus at det giver mest mening af træne for at forbrænde kalorier, samt et billede på din bodyage. Du får med vægten et mere nuanceret billede af din kropssammensætning og dermed flere mål at arbejde med hvis du vil omgå vægtændringer.

Hold vægten ved hjælp af kosten

Du skal have de rette byggesten for at få din krop til at fungere optimalt. Dette sker ved at få den rette mængde af kulhydrat, protein og fedt samt vitaminer og mineraler. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at spise en varierede kost, der både består af kulhydrater fra frugt, grønt og grove kornprodukter, proteiner fra kød, fisk og proteinholdige grøntsager samt fedt fra sunde fedtkilder som eksempelvis gode planteolier, fede fisk og nødder.

Spiser du en varieret kost, har du bedre mulighed for at få dækket dit behov for vitaminer og mineraler, som er med til at holde alle de vigtige funktioner i kroppen i gang. Og spiser du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt, har du ligeledes et godt fundament for at holde eventuelle vægtænderinger skak. Det kan være fordelagtigt at rådgive sig med en specialist inden for kost og ernæring, som kan tage udgangspunkt i dine behov og ønsker.

Nedenfor kan du læse et par generelle gode råd til at spise sundt, men før det, så spørg dig selv er der noget i din kost, som du allerede nu ved at du godt kan undvære. Kan du beslutte dig for at du udskifter A med B, så start der.

Find fedtet i din kost

Der findes meget fedt, der er godt gemt væk af smarte slogan eller navne der lyder utroligt sundt. Der er eksempelvis ofte meget “skjult” fedt i kiks, knækbrød, brød og færdiglavede måltids salater. Færdiglavet mad smager ofte godt fordi det er fyldt med salt, fedt og sukker. Tjek derfor varedeklarationen og find kilden til fedtstoffet i din mad.

Det er også en god ide at bruge olie i stedet for smør, da olie indeholder mange gode fedtsyrer og køb bedre kød med lavere fedtprocent. Solskikke olie smager fx. ikke af noget.

Lav din egen mad frem for at købe færdiglavet mad, så ved du, hvor meget og hvilken type fedt, du indtager.

Proteiner

Proteiner er en vigtig del af din krop, og samtidig gode hvis man vil tabe sig. Men man skal være opmærksom på at få proteiner fra forskellige kilder og ikke kun fra kød. Proteiner findes blandt andet også i fisk, æg, bønner og linser.

Start morgenen med æg evt tilsat ekstra hvide. Det sætter din forbrænding i gang og sikrer at du ikke bliver gammel sulten inden klokken er ti om formiddagen.

Spis groft

Spis brune ris i stedet for hvide, fuldkornspasta i stedet for hvedepasta og fuldkornsbrød i stedet for hvidt brød. Det grove giver dig noget mere at arbejde med og holder dit blodsukker mere stabilt.

Undgå sukker

Drik vand i stedet for sodavand og alkohol, hvis det er for kedeligt så prøv danskvand. Undgå slik, kage og chokolade. Husk at der også kan være sukker i juice og smoothies. Vær opmærksom på, at flydende kost ikke mætter så meget, så drik derfor med måde. Tørret frugt og nødder er meget næringsmættet og indeholder mange kalorier – spis med måde, hvis du vil tabe dig.

Brystprotese bruger?

Bruger du brystprotese og oplever du at din vægt er svær at styre, så kan du måske have glæde af en Adapt Air brystprotese. Den kan man puste op og tage luft ud af og på den måde styre størrelsen.

Hørt i loungen

Nedenfor er et par sætninger om mad, som vi ofte hører fra kvinder og et par tips til, hvad du kan gøre for at spise god mad og få mere energi – hver dag.

Jeg er for træt til at lave mad

Når du har energien, så lav lidt ekstra mad og frys det ned. Køb evt. ind den ene dag og lav mad den anden. Bed din familie og dine venner om hjælp og søg inspiration i kogebøger og bøger om frysemad. Husk at drikke nok vand – tørst kan også give træthed.

Jeg er konstant sulten

Spis mindre portioner og spis før du bliver alt for sulten, så er det nemmere at mærke efter, om du er mæt eller ej. Vent 5-10 minutter, når du er færdig med første portion: Måske er du allerede mæt? Ordsproget ”Hara Hachi Bu” fra øen Okinaia betyder; ”spis til du er 80% mæt” og dette er måske årsagen til deres megen sundhed.

Det tager kroppen omkring 20 minutter at registrere at den er mæt, det kan derfor være en god ide at stoppe i tiden og først efter 20 minutter genoverveje om du fik nok mad. Husk også at spise langsomt, det lyder banalt, men det virker. Det tager kroppen lidt tid at vende sig til at blive mæt af rå broccoli salat – men når det sker er det til gengæld total optur.

Jeg slæber mig afsted

Dykker blodsukkeret får vi nemt lyst til sukker, alkohol eller andet, som kan give hurtig energi. Det er vigtigt at være opmærksom på kroppens mønstre, så disse dyk kan forebygges. Der er ikke basis for at sige at hverken 3 store eller 6 små måltider er det rette, men vælges mellemmåltiderne er det naturligvis vigtigt at de er sunde, nærende og mættende efter behov. Det er når alt kommer til alt antallet af kalorier, som spises, det hele kommer an på.

Spis groft såsom fuldkornsprodukter og grøntsager med fibre og undgå mættet fedt, sukker og tomme kulhydrater. Proteiner stabiliserer ikke blodsukkeret, men holder dig mæt længere.

Hjælp til at komme videre

Ønsker du mere specifik viden om, hvad du selv kan gøre for at forstå din vægtøgning så se Kræftens Bekæmpelses kampagne Lettere sammen eller bruge deres måle beregner for hvad er normal vægt.

Ønsker du at styre din vægtændring gennem at spise en sund kost har Kræftens Bekæmpelse en side med information om kræft og opskrifter.

Vægtøgning og Brystkræft
Kiloen kan ryge på når man kommer i Tamoxifen eller Letrozol behandling. Læs mere her

Læs Viden om vægtændring