Viden om problemer i sexliv

Der kan være flere grunde til, hvorfor man har oplever problemer med ens sexliv. Der er nemlig mange elementer som påvirker vores seksualitet. Så mange at man bør tage et kik på både fysiske, psykiske, sociale såvel som følelsesmæssige aspekter af ens liv for rigtig at regne ud, hvad der på spil.

At få konstateret diagnosen brystkræft kan i sig selv være forbundet med følelsen af angst samt betyde at man får et ændret syn på sin krop. Det kan i sig selv gøre at det er svære at opleve lyst og evnen til at give sig hen. Dertil kommer at behandlinger som relaterer sig til brystkræft kan påvirke fx. mobilitet, hormonbalancer, muskler og slimhinder alle forhold, som også kan påvirke dit sexliv.

På sitet w-l-h.com kan du læse om seksuelle smerter og hvordan du genfinder eller omdefinerer dit sexliv.

Medicinsk behandling og problemer med sexlivet

Seksuelle problemer er en kendt bivirkning ved både tamoxifen og aromatasehæmmerne (AH); letrozol (Femar), anastrozol (Arimidex) og exemestane (Aromasin). Det er særligt kvinder i AH-behandling som rapporterer nedsat lyst, vaginal tørhed og manglende nydelse.

Et studie fra 2014 med fokus på de første to år efter medicinsk behandling viste, at når der opstod seksuelle problemer blandt deltagerne, så vakte det dels bekymring hos den enkelte, men det oplevedes, også som svært at finde en løsning på problemet (ref).

Det understreger, hvor vigtigt det er, at huske på, at der er en sammenhæng mellem seksuelle udfordringer og medicinsk behandling efter brystkræft. Hvis det ikke fortælles, så går den enkelte rundt og føler sig forkert. Studiets resultat understreger også, hvor vigtigt det er at få nogle konkrete råd at gå videre med. Det er ikke bare sådan lige til selv af fikse problemerne.

Bivirkninger som påvirker seksualiteten

Medicinsk behandling med antihormoner kan bevirke bivirkninger, som indirekte påvirker seksualiteten. Forstyrret søvn, udtalt træthed og depression kan for nogle betyde, at de ikke orker at have sex eller initiere seksuel adfærd. Ledsmerter og vaginal tørhed kan bevirke, at sex bliver ubehageligt. Væske i kroppen eller vægtøgning kan betyde, at lysten forsvinder, fordi man ikke føler sig tilpas i sin krop. Et studie har undersøgt kvinder i tamoxifen behandling og i aromatahæmmer behandling og ens for begge grupper var en sammenhæng mellem egen kropsopfattelse og deres oplevelse af seksuelle udfordringer (ref)

Dårligt sexliv kan skyldes bagvedliggende faktorer

Seksuel dysfunktion kan opstå pga den kunstige overgangsalder, som medicinen bevirker, men det kan også skyldes andre forhold, som ikke direkte kan relateres til den medicinske behandling.

Nedenfor finder du en liste med en række årsager til seksuelle problemer. Læs listen igennem og overvej om nogle af disse grunde kan være årsag til din oplevelse af seksuel dysfunktion. Når du bliver opmærksom på årsagen, er det nemmere at gøre noget ved problemet og søge den rigtige hjælp.

Læs Hvad kan jeg selv gøre i forhold til seksuelle problemer

Fysiologiske faktorer :

Alder og menopause

Med alderen kan, der helt naturligt ske det, at du får mindre lyst til sex. Det kan skyldes et fald i blodgennemstrømningen i kønsorganerne, mindre udtalt vaginal fugt, pludselig hedeture, ændret sensibilitet overfor berøring, svagere muskelstyrke i bækkenbunden og nedsat evne til sammentrækning af livmoderen under orgasme. Det betyder ikke at sex er umuligt, bare lidt mere op af bakke. Læs Hvad kan jeg gøre for at få råd og vejledning.

Endokrine ændringer

Ændringer i kroppens hormonniveau påvirker seksualiteten. Et lavere østrogenniveau kan medføre hedeture. Oplever man at varme er ulideligt og føler man sig uattraktiv fordi man sveder, så er det nærliggende at man trækker sig, når man mærker en varm hånd eller en varm krop nærme sig.

Sænkning af østrogenniveau kan også resultere i vaginal tørhed og evt. smerte ved samleje. Det betyde,  at med smørrelse, anti-age pleje af slimhinder og væv kan der arbejdes på sagen (læs om tørre slimhinder).

Et lavt androgene niveau kan give nedsat lyst og genital følsomhed. Tilskud af testosteron kan hjælper nogle kvinder til øget lyst. Denne behandlingsform anbefales ifølge UK onkologer ikke til kvinder i antiøstrogenbehandling. Måske kan hyppig øget brug af vibrator hjælpe til at nervebaner nemmere stimuleres. Håber er at de over tid udvikler sig fra en lille kringle kroget skovsti til en firesporet motorvej.

Sygdom, skader og nedsat funktionsevne

Anden sygdom eller overgangsalder som påvirker nervebaner, blodforsyning eller giver smerter kan være årsag til seksuel dysfunktion. Nedsat bevægelighed pga. muskel- og ledsmerter eller spændinger over brystet pga. arvæv kan ændre din oplevelse af seksuelt samvær. Det kan føles ulideligt at mærke vægten af din partner over dig eller dræbende at knogler og led gør ondt hvis der tages fat.

Operation i underlivet

Ved visse kræfttyper anbefales det at blive opereret i underlivet. Det kan fx. dreje sig om at få fjernet æggestokke og eller livmoder. Operation kan give postoperative smerter ved samleje, særligt dyb penetration, oplevelsen af at føle sig anderledes, problemer med orgasme eller operationsskader på bækkenets nerver, som bl.a. kan medføre føleforstyrrelser.

Anden receptpligtig medicin

Anden medicin kan også påvirke seksualiteten. Fx. er det almindeligt kendt at antidepressiv medicin (SSRI og dopamine receptorblokkere) påvirker seksualiteten negativt.

Psykologiske faktorer:

Der er en lang række psykologiske forhold, som kan påvirke din seksualitet. Fx tidligere oplevelser med fysisk eller psykisk overgreb. Lav selvtillid, eller selvbillede. Urealistiske mål, stress, præstationsangst. Seksuel uerfarenhed eller uformåen. Angst for smerte ved samleje, som giver sig udslag i krampe i musklerne ved skedeindgangen (vaginisme). Fastholdelse af at før var sex så meget bedre.

Personlige forhold:

Din livssituation og dine personlige forhold spiller ind på din seksualitet.

Indkredsning af problemet

Samtale

Brug tid på at tale eller reflektere over hvad du tror, der ligger bag den seksuel dysfunktion – det kan være at overstående liste kan hjælpe dig eller jer som par til at tale om, hvad der er eller bestemt ikke er grunden.

Ved at tale generne ordentligt igennem, både dem som relaterer sig til diagnose og behandling af brystkræft samt andre sidestillende problemer, kan der meget vel i løbet af samtalen vise sig enkle løsninger på nogle af dine udfordringer.

I samtalen er det godt at komme ind på, hvordan du har det i løbet af dagen og natten – både i forhold til dit humør, din energi og i forhold til smerter.

Har du eller I brug for at samtalen hjælpes i gang eller til at finde en ny løsninger er det muligt at søge hjælp hos en sexolog. Din læge eller sygeplejerske på onkologisk afdeling kan også hjælpe dig til at kontakt afdeling for klinisk sexologi. Rigshospitalet, Ålborg og Randers hospital har sexologiske klinikker

Gynækologisk undersøgelse

Hvis du oplever problemer med sex så som smerte, infektion etc. er det muligt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse. Lægen vil bl.a. undersøge dine slimhinder, muskler og nerver. Er der infektion, svamp, spændinger eller myoser i muskulaturen. Det er en rutinemæssig undersøgelse, som kan hjælpe til at forstå, hvordan generne evt. kan afhjælpes.

Find inspiration på When Love Hurts

Nogle gange skal vi huske, hvorfor vi ønsker at være sexuelt aktive. På When Love Hurts er der mange relevante artikler under menupunktet The Love Bit. (w-l-h.dk). Der er råd og vejledning til hvad du gør ved vaginal tørhed/hudløshed, forsnævringer, spændte muskler og meget mere.

Hjemmesiden koster 25 kr om måneden, adgang kan købes på siden eller i Props & Pearls e-shop.

Tamoxifen Letrozol og udfordinger i sexlivet
Få hjælp til et bedre sexliv

Læs Hjælp til problemer i sexlivet