Viden om inkontinens

Inkontinens inddeles typisk i to grupper kaldet stress og urge. Nogle kvinder oplever at være generet af et mix af begge typer. Når østrogenet sænkes ved overgangsalder eller brystkræft behandling, såsom ved antiøstrogenbehandling, så kan det mærkes i underlivet.

Find symptomerne

Stressinkontinens er den mest almindelige form og opleves som urinlækage ved fysisk aktivitet fx ved sport, løft, hop, host og nys.

Hos kvinder skyldes tilstanden ofte, at bækkenbundsmusklerne er blevet slappe eller beskadiget efter en eller flere fødsler.

Problemet kan også skyldes:

  • Uhensigtsmæssige tissevaner
  • Uhensigsmæssige drikkevaner
  • Overvægt
  • Operationer i underlivet
  • Sygdom (fx bronkitis, forstoppelse)
  • Medicin (fx vanddrivende medicin)
  • Lavere niveau af østrogen (overgangsalder, anti-østrogenbehandling )

Urge kendetegnes ved hyppig og pludselig trang til at tisse. Den kaldes også tranginkontinens eller en overaktiv blære. Urge opleves ved, at der hyppigt opstår pludselig tisse trang og ofte i en fart, så toilettet ikke nås i tide.

Tilstanden skyldes hyppig sammentrækning af blæren, der medfører at blæren tømmes helt eller delvist uden kontrol.

Tilstanden kan skyldes:

  • Blærebetændelse
  • Sygdom (specielt neurologiske sygdomme, dvs. sygdomme i hjernen eller nervebanerne)
  • Svulster (sjældent)

Som regel er der imidlertid ikke nogen påviselig årsag. Det er et emne, der forskes en del i. Tilstanden kan – efter udredning – hos nogle afhjælpes ved blære dæmpende medicin og blære træning.

Find mere information på Kontinensforeningens hjemmeside

Sammenhæng mellem antiøstrogenbehandling og inkontinens

Sammenhængen mellem inkontinens altså ufrivillig urin lækage og antiøstrogen behandling er desværre ikke særlig godt belyst.

Et studie ved navn ATAC (arimidex, tamoxifen alone or in combination) sammenholdt brugere af Tamoxifen og brugere af anastrozol (Arimidex).

I studiet var ufrivillig urin lækage og urinvejsinfektion hyppigere blandt brugere af Tamoxifen.

I produkt resumeet for letrozole (Femar) beskrives øget urinfrekvens, som en sjælden bivirkning.

Inkontinens omtales ikke som bivirkning i produktresumeer for andre medicintyper, men det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke forekommer.

Afledte bivirkninger

Inkontinens kan være én af flere bivirkninger, som opstår, når kroppens østrogen niveau falder. Hele bækkenet kan påvirkes af faldende østrogen. Muskler såvel som slimhindernes evne til at sammenholde skede, urinrør og tarm nedsættes og du kan opleve større tisse trang og have sværere ved at holde tæt.

LÆS: HJÆLP TIL INKONTINENS