Hjælp til hukommelsestab

Her er en liste over gode råd til at styrke din hukommelse.

Kære dagbog hjælp mig med hukommelsestabet

Hvis du oplever, at du har sværere ved at huske, og at du ofte misser vigtige detaljer i hverdagen, er en notesblok eller en dagbog en god måde at holde styr på, hvad du har lavet.

Husk!

Lav en detaljeret kalender over dine aftaler og gøremål og prøv også at have faste daglige rutiner, så husker du bedre, hvad der skal gøres. Fortæl gerne din familie om dine rutiner, så de kan hjælpe dig med at huske dig på dine gøremål.

Styrk den kloge muskel

Det er en god idé, at udfordre din hjerne med læsning, krydsord, soduko eller andet som styrker din hjerne. Den menneskelige hjerne formår at tilpasse og omdanne sig gennem hele livet. Selv i en sen alder dannes der nye neuroner i hjernen. Men det er vigtigt, at hjernen trænes og stimuleres. Med andre ord: ”use it or loose it”. Lær eller genlær at fokusere på et emne af gangen, her kan meditation, mindful meditation være en god vej.

Silence, please

Når du skal koncentrere dig, er det vigtigt, at du har ro omkring dig. Fjern baggrundsstøj, så du undgår distraktion. Brug evt. ørepropper og/eller solbriller. Fokuser på det du laver, så koncentrerer du dig også bedre.

Lev sundt

Drop smøgerne. Cigaretter hæmmer iltning af blodet og dermed også iltning af hjernen.

Motion er godt for hukommelsen. En undersøgelse har vist, at fysisk aktivitet forebygger demens og Alzheimers hos ældre. Læs mere om undersøgelsen her

Sov godt

Kroppen har brug for søvn. Når du sover, får du sorteret de erfaringer, du har registreret i løbet af dagen. Korttidshukommelse skal blive til langtidshukommelse. Bliver indtrykkene ikke sorteret, mens du sover, kan hjernen have svært ved at tage flere indtryk ind.

Søvn hjælper også til at nedsætte dit stressniveau, og sover du ikke nok, er du i risiko for et højere blodtryk og et højere blodsukkerniveau. Fedtfordelingen kan også blive påvirket ved for lidt søvn. Sover man ikke nok, kan det fx. være sværere at tabe sig.

Har du spørgsmål eller gode råd

Hukommelsestab og Brystkræft
Behandling som Tamoxifen og Letrozol kan give hukommelsestab.

LÆS MERE VIDEN OM HUKOMMELSESTAB