Tamoxifen

piller4

Tamoxifen er en af de antihormoner, som tilbydes som efterbehandling ved brystkræft.

Tamoxifen er det aktive stof, som anvendes i tamoxifen behandling. I Danmark findes forskellige tamoxifen-fabrikater, der findes ingen retningslinier for hvilket fabrikat, der skal udleveres. Varianterne kan hedde Tamoxifen Orifarm, Tamoxifen Mylan mv. Når der laves et kopiprodukt, laves der ikke særskilte bivirkningsundersøgelser. De undersøgelser som er lavet, er lavet på det originale produkt. Der kan være varianter af bivirkninger fra de forskellige kopimediciner. Vi har som udgangspunkt ikke mulighed for at beskrive hvordan den ene kopivariant adskiller sig fra den anden. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har særlige oplevelser med et af kopimedicinerne. Skriv til os på info@propsandpearls.com

Denne hjemmeside er lavet for, at kvinder kan få et overblik samt indsigt i disse relaterede bivirkninger.

Sådan virker Tamoxifen

Tamoxifen virker ved, at den påvirker cellernes optagelse af østrogen. Østrogen har betydning for kvinder med østrogenfølsom kræft, da østrogen anses som næring til eventuelle østrogenfølsomme kræftceller.

Tamoxifen har en østrogen-blokerende effekt, dvs den hindre at østrogen kommer ind i cellerne i brystvævet. Ved at mindske niveauet af østrogen i brystceller, mindskes risikoen for, at eventuelle østrogenfølsomme kræftcellerne næres og dermed vokser samt opståelse af ny kræft i det andet bryst.

Tamoxifen kan have en effekt i andet væv som ligner østrogens. Knoglevæv er en type væv hvor Tamoxifen kan have sådan en østrogenlignede effekt og resultatet er, at kvinder som tager tamoxifen kan opleve styrkelse af knoglevæv. Tamoxifen kan også have en østrogenligende effekt på væv i livmoderen, hvilket kan øge risikoen for at nære østrogenfølsomme kræftceller i livmoderen. Vær ekstra opmærksom på unormale vaginale blødninger og nedre mave- eller underlivssmerter. Oplever du dette, så kontakt din læge.

Hvem får Tamoxifen

Tamoxifen anbefales til kvinder, som producerer østrogen fra deres æggestokke og derfor endnu ikke er kommet i overgangsalderen eller har fået fjernet deres æggestokke. Tamoxifen kan ikke forårsage overgangsalder, men det kan give symptomer, der minder om at gå i overgangsalderen.

Sådan indtages Tamoxifen

Tamoxifen indtages som pilleform og bør indtages på omtrent samme tidspunkt hver dag. Tamoxifen behøver ikke indtages i forbindelse med et måltid. Hvis du glemmer en pille, skal du ikke tage en ekstra pille dagen efter. Tal altid med din læge, hvis du har glemt at tage din medicin.

Husk: Du må aldrig stoppe behandlingen eller ændre dosis uden at have talt med din læge.

Advarsel

Inden du starter medicinsk behandling er det en god ide, at fortælle din læge, hvis du får anden medicin.

Ved indtagelse af Tamoxifen følger en lille øget risiko for blodpropper og hjerneblødning, især hvis du samtidig behandles med kemoterapi. Hvis du ved, at du har forhøjet risiko for blodpropper eller hjerneblødning, så fortæl det til din læge. Det gælder også, hvis der er fortilfælde af blodpropper eller hjerneblødning i din familie.

Find lægemiddel styrelsens produktresume for tamoxifen her

Tamoxifen og Bivirkninger

Leder du efter mere information om bivirkninger relateret til tamoxifen? Find information i menupunktet Bivirkninger. Vælg den bivirkning du oplever.