VIDEN OM VAGINAL UDFLÅD / BLØDNING

Hvad er forskellen på normal og unormalt udflåd

”normal” udflåd

Det er helt normalt at have en smule udflåd hver dag. Udflåd hjælper din krop af med døde hudceller fra skeden og hjælper med at rense den vaginale slimhinde.

“Normal” udflåd er typisk klart eller hvidligt. Det er lugtfrit og enten tyndt og lidt klistret eller tykt og klægt i konsistensen. Udflåddet vil ændre konsistens givet du stadig har din menstruelle cyklus.

Oplever du meget vaginal tørhed oplever du ikke udflåd jævnligt. Det kan komme lidt i klumper fx hvis du starter med at fugte den vaginale slimhinde.

”unormalt” udflåd

“Unormalt” udflåd vil typisk komme i større mængder og virke mærkbart anderledes. Det kan være illelugtende, tykt og hvidt eller nogle gange lidt gulligt i farven.

Hvad kan ”unormal” udflåd skyldes?

Svamp

Er udflåddet tykt måske grynet, kan det være et tegn på svamp. Svamp i skeden er en af de mest udbredte infektioner blandt kvinder. Infektionen kan blandt andet forårsages af  et lavt immunsystem, medicinsk behandling og vaginal ubalance. Denne form for udflåd vil typisk ikke være ildelugtende.

PH-værdi

Ildelugtende udflåd skyldes typisk en højere PH-værdi i skeden, og kan være tegn på bakteriel vaginose (skedekatar). Ændringer i PH-værdien hænger typisk sammen med et fald i mængden af mælkesyrebakterier, hvilket kan skyldes medicin, hormonelle udsving, stress, brug af bind, tampon eller for sjælden/hyppig intimvask. Mænds sæd er en anden surhedsgrad end surhedsgraden i en kvindes skede, sæd kan dermed også resultere i ændring i PH i skeden.

Hvornår taler man om vaginal blødning?

Hvis du stadig er menstruerende opfattes vaginal blødning som enhver blødning fra skeden uden for menstruationen. Hvis din menstruation er ophørt, opfattes en hvilken som helst blødning fra skeden som vaginal blødning.

Årsager til vaginal småblødning

Vaginal småblødning er ikke ensbetydende med, at der er noget galt. Det kan være tegn på en tynd slimhinde, som er sart om nemt får et lille riv. Hvis du tager Tamoxifen kan denne medicin medføre en slags kunstig menstruation.

I sjældne tilfælde kan blødningen have mere alvorlige årsager, og du bør derfor altid gå til din læge og få en gynækologisk undersøgelse, hvis du oplever vaginal blødning.

Sammenhæng mellem antiøstrogen behandling, udflåd og blødninger

Udflåd

En undersøgelse ved navn NSABP-P1 har vist, at knapt 55% af de kvinder, som var i behandling med Tamoxifen, havde udflåd mod 34% i kontrolgruppen. Undersøgelsen viste, at udflåd fra skeden er ganske udbredt, og at kvinder i behandling med Tamoxifen er mere udsatte end kvinder generelt. Kvinder i behandling med aromatasehæmmere oplever ikke helt så ofte udflåd. (ref)

Blødning

Vaginal blødning er også mere udbredt blandt kvinder i behandling med Tamoxifen end blandt kvinder i behandling med aromatasehæmmere. Vaginal blødning er mindre hyppig end udflåd, hvilket også understøttes i produktresumeerne for de forskellige medicintyper.

Udflåd og blødning som afledt bivirkning

Smerte ved samleje og vaginal tørhed hænger ofte sammen. Hvis du fortsætter samlejet på trods af smerter, kan det give blødning fra slimhinden. Tørhed kan også øge din risiko for vaginale infektioner, hvilket kan føre til, at du oplever ændring i udflåd eller blødninger fra skeden.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever ændringer i udflåd eller vaginale blødninger?

Hvis du har “unormal” udflåd eller vaginal blødning, er det vigtigt, at du går til din læge og får foretaget en gynækologisk undersøgelse og fortæller hvilke symptomer og problemer, du oplever. Lægen kan rådgive dig, så du får den rette behandling.

LÆS DET KAN DU GØRE VED VAGINAL UDFLÅD OG BLØDNING