Det kan du gøre ved vaginal tørhed

Oftest behandles vaginal tørhed ved hjælp af østrogen-indholdig medicin. Det er bare ikke alle som tåler eller ønsker at benytte østrogen behandlinger. Husk at tal med din læge. Det er lægen, som giver dig individuel vejledning.

Tørhed i skeden

Der findes ikke-hormonelle præparater, der kan mildne den daglige tørhed i skeden. 

Replens er et sådan produkt. Det er en polycarbophil-baseret fugtgivende gel, som har vist sig at kunne forbedre vaginal tørhed, kløe, irritation og nedsætte smerter ved samleje. Den aktive ingrediens er bioadhesive polymer, som er vandsugende, men ikke vandoptagelig. Den binder sig derfor direkte til det vaginale væv og afgiver fugt i over 72 timer.

Dermed hjælper Replens din slimhinde til at afgive fugt og ikke mindst rense skeden for døde hudceller.

Find produktet ved at klikke her (link til shop) eller i bivirkningsbutikken.

Tørhed ved indgangen til skeden

Oplever du tørhed ved indgangen til skeden, også selvom du bruger østrogen indholdige produkter, såsom Vagifem eller østrogenfri produkter såsom Replens, kan det være nødvendigt at bruge en forstærker som en pomade eller Props & Pearls Vulva Lipbalm.

Balmen giver fugt og beskytter. Den påføres dagligt på kønslæberne og omkring indgangen til skeden og evt. bagtil hvis der også opleves gener i dette område.

Læs mere om Vulva Lipbalm i e-shoppen klik her (link til shop)

OBS!

  • Brug underbukser lavet af naturlige materialer såsom bomuld
  • Overvej om du af og til kan droppe underbukserne f.eks. når du sover
  • Undgå at gå i stramme busker og underbusker
  • Vask tøj i ikke-parfumeret og allergivenligt vaskemiddel
  • Undgå skyllemiddel, bind, tamponer og toiletpapir som er tilført duft
  • Undgå intim barbering og voksning
  • Undgå hygiejnesprays og overdreven personlig hygiejne
  • Tag karbad med olie i stedet for boblebad
  • Som hovedregel; står der på et produkt, at man bør undgå øjenkontakt, bør produktet ikke bruges vaginalt
  • Stop rygning. Det nedsætter blodcirkulationen

Tørre slimhinder ved samleje 

Prøv at bruge en silikonebaseret glidecreme for at mindske generende friktion under samleje. Der er forskel på kvaliteterne af glidecremer. De vandbaserede glidecremer er ofte ikke effektive nok til at mindske friktionen ved samleje. De silikonebaserede glidecremer er dyrere, men holder til gengæld længere.

Seksuelt samvær og masturbation øger blodgennemstrømningen i skeden og hjælper til at opretholde et sundt væv. Ved lyst, nydelse og opstemthed vil skeden normalt udvide sig. En glidecreme kan lette friktionen i skeden, men den øger ikke i sig selv lyst, nydelse og opstemthed. Det kan en vibrator derimod gøre.

Hvis vaginal tørhed skyldes manglende lyst er en alternativ mulighed at søge hjælp hos en sexolog. En sexolog kan hjælpe med gode råd og vejledning for jer som par og for dig alene hvis du ønsker det, men læs også siden seksuel dysfunktion. (link til shop)

Det ekstra kick til slimhinderne

Lav daglige bækkenbundsøvelser for at øge blodcirkulationen og skabe kontakt til bækkenbunden. Bliv inspireret på www.knibnu.dk en 21 dages gratis knibekampagne.

Brug en vibrator til at få gang i væv og slimhinder. Vibratoren fremkalder blodcirkulation, at livmoder trækkes tilbage, at skeden rejser sig og udvider sig. Altsammen bevægelse som stimulere at blod kommer til de små blodkar, når blodet trækker sig tilbage kan det tage affaldsstoffer væk.

Er dit miljø i skeden optimal? Ændret mikroflora i skeden kan ske pga af medicinsk behandling. Skab ligevægt ved at benytte ekstrakt af tranebær, som hjælper ph tilbage på det rette niveua. (link til shop)

Besøg Props & Pearls e-shop og lær mere om glidecreme, vibratorer og inspirerende bøger

Lokal østrogen og brystkræft

I en artikel fra 2010 regnes det for relativt sikkert for kvinder i behandling med Tamoxifen at bruge lokal østrogen. Det anbefales dog, at man starter med et ikke-hormonelt præparat og kun går videre til østrogenbehandling, hvis denne ikke virker. Ifølge forfatterne skal du være klar over de risici, der er forbundet med lokal østrogen behandling og tamoxifen behandling. Hvis du er i behandling med aromatasehæmmere skal du, ifølge forfatterne, være yderst tilbageholdende i forhold til at bruge lokal østrogenbehandling.

(artiklen blev bragt i Ugeskrift for læger, september 2010 af Klinisk farmakologisk afdeling og onkologisk afdeling)

En ny undersøgelse fra DBCG er på vej. Undersøgelsen har set på om kvinder, som har haft brystkræft og har indløst recept på stikpiller med østrogen, har fået tilbagefald i højere grad end kvinder, som ikke benyttede lokal østrogen stikpiller. Det tyder de ikke på at have.

Indtil nu fremgår det ikke af studiet, hvor ofte de har indløst recepter eller hvor stor en andel af gruppen, der havde østrogen følsom brystkræft.

Gruppen fra DCBG vil publicere artikler om deres observationer. Vi følger også medicinal industrien, hvad angår ændring for produkt indlægssedler med advarsel mod brug ved brystkræft.

LÆS VIDEN OM VAGINAL TØRHED