Hedeture

Er det en hedetur?

hedeturEn pludselig varme. Nogle gange efterfulgt af hjertebanken, sved, kvalme, svimmelhed, nervøsitet eller hovedpine.

Nogle kvinder mærker ved et lille gys eller skælv at en hedetur er på vej, andre overraskes fuldstændig af den pludselige hede.

Der er stor forskel på, hvordan hedeture opleves. For nogle er en hedetur overstået på få sekunder, for andre kan det tage flere minutter. Der er kvinder som oplever deres hedeture punktligt fx om morgenen fx mellem kl. 6 og 8, andre om aftenen mellem kl. 18 og 22, og atter andre mærke hedeture ved træthed, nervøsitet eller andet.

Læs sidst i afsnittet hvad du selv kan gøre for at håndtere hedeture.

Hvad forårsager hedeture?

Hedeture er oftest forårsaget af hormonelle ændringer. Det kan være i forbindelse med almindelig overgangsalder, men det kan også skyldes behandling efter brystkræft, behandling som influerer kroppens niveau af østrogen.

En nedgang i niveauet af østrogen har formentlig en direkte effekt på hypotalamus – den del af hjernen som kontrollerer din appetit, søvnrytme, sexhormoner og kropstemperatur. På en eller anden måde, og det vides ikke præcis hvordan, vil et fald i østrogenniveauet forvirre hypotalamus, også kendt som kroppens termostat. Forvirringen gør, at hypotalamus fejlagtigt aflæser, at kroppen har en alt for høj temperatur. Hjernen svarer på dette ved at sende signal til hjerte, blodkar og nervesystem om, at de skal komme af med varmen. Beskeden sendes via nervesystemet og lige med ét banker dit hjerte hurtigere, blodårerne i din hud udvides, så mere blod kan cirkulerer og afgive varme, og dine svedporrer udskiller sved for at nedkøle dig. Det er præcis samme varmesænkende mekanisme, som hjælper dig til ikke at overophede om sommeren.

Sammenhæng mellem hedeture og anti-østrogenbehandling

En brat overgangsalder fra normal cyklus til ingen cyklus kan resultere i mere voldsomme hedeture. Den bratte overgang kan opleves ved kemoterapibehandling, hvis kemoterapien stopper æggestokkenes produktion af østrogen. Overgangen kan også opleves ved antiøstrogen medicinering, som aktivt sænker mængden af østrogen i kroppen.

Oplevelsen af hedeture er beskrevet som en meget almindelig bivirkning i alle fire medicintypers produktresuméer. Tamoxifen gives til præmenopausale kvinder, dvs. kvinder som ikke er kommet i overgangsalderen og derfor har en normal cyklus. De vil derfor typisk være mere generet af hedeture end kvinder som allerede er gået i overgangsalder og derfor bliver behandlet med indholsstofferne letrozol (femar), anastrozol (arimidex) eller exemestan (aromasin).

Hedeture er en bivirkning, som typisk opleves tiltagende de første 3 måneder efter behandlingens start. Derefter bliver hedeturene aftagende eller stabilisere sig. Det kan i sjældne tilfælde ske, at kvinder i Tamoxifen behandling ikke får hedeture, før de er stoppet med behandlingen. Medicinen har i disse få tilfælde udviklet en evne til at modstå hedeture.

Et nyligt studie sammenlignede hundrede kvinder i behandling med aromatasehæmmere med 200 alderssvarende kvinder uden diagnosen brystkræft. Studiet viste, at kvinderne i aromatasehæmmerbehandling rapporterede forekomsten af hedeture fem gange så hyppigt, og natlige svedeture samt koldsved fire gange så hyppigt, som de alderssvarende kvinder. Studiets resultater blev præsenteret på ”Ninth Annual American Association for Cancer Research (AACR) International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research

Det kan du gøre

Følgende liste kan du bruge som inspiration til at ændre intensiteten af dine hedeture. Læs listen igennem, og se om der er nogle gode ideer, som du har lyst til at prøve af.

OBS! Denne liste er kun til inspiration og kan, skal og må på ingen måde afholde dig fra at gå til din læge. Lægebesøg er vigtige, fordi din læge kan følge dig og undersøge om dine bivirkninger kan skyldes andet end din behandling.

Tegn et billede

Vær opmærksom på om der findes en sammenhæng mellem din levevis og dine hedeture. Prøv fx at holde øje med hvad du spiser og hvilke situationer du befinder dig i kort før en hedetur.

Nogle oplever, at deres kost øger graden af hedeture, andre oplever at hedeture er relaterede til stress, såsom for lidt søvn, præsentation på jobbet eller rejser.

Hvis du er opmærksom på nogle af disse sammenhænge, kan du undgå præcis dét, der udløser eller forværrer dine hedeture. Du kan fx forberede din præsentation ekstra godt, komme i god tid til flyveren eller acceptere, at du skal have en kort pause i løbet af din dag eller sove tilstrækkeligt.

Mad, drikke og tilskud

Prøv at eksperimentere med at undgå visse fødevare, da de kan være udløsende for hedeture. Undersøg de fødevarer som påvirker dit blodsukker til at stige hurtigt. Det kan være sukker eller hurtige kulhydrater pga stivelsen som trigger en hedetur.  Prøv at stabilisere dit blodsukker ved at spise groft og grønt. Læs om diabetiker kost og stabilt blodsukker.

Hold pause med stimulanser som alkohol og koffein-indholdige drikke. Stærk mad og varm mad kan også være den lille stimulans, som forårsager en hedetur.

Undgå rygning. Rygning mindsker blodkarrenes evne til at afgive varme og kan derfor resultere i mere intense hedeture.

Nogle kvinder har gavn af over længere tid at spise fedtfattigt. Det kan også hjælpe for nogle kvinder at tabe overflødige kilo, men at tabe sig for meget eller være for tynd kan formentlig forværre hedeturene.

Kosttilskud er hele tiden under rivende udvikling og åsyn. Et lille pilotstudie fra 2011 har vist en positiv effekt i forhold til at give magnesium oxide til kvinder med brystkræft, som havde mindst 14 hedeture om dagen. Ifølge Park oplevede halvdelen af kvinderne en gavnlig effekt ved at modtage magnesium oxide i 4 uger. Det er et helt nyt område og om større studier vil finde samme resultater vides endnu ikke. (ref)

Den første kvinde har allerede henvendt sig til os i loungen på Nikolaj Plads med postiv effekt.

Line beretter “mine hedeture er efter 3 uger reduceret fra min. 10 i døgnet til nu 0-1. Det er en stor lettelse. Når jeg indimellem glemmer at spise en pille, kommer hedeturene igen.”

(Find magnesium oxid)

Du skal dog altid være påpasselig med kosttilskud og undgå altid at tage tilskud som indeholder plante østrogentilskud som fx koncentrerede mængder af Soya. Diskuter tilskud i samråd med din læge.

Tænk køligt

Klæd dig evt. lag-på-lag, da det reducerer varmen. Undgå varme bade og varme senge. Prøv evt. at sove i en sports T-shirt, da den leder varmen væk fra kroppen og tørrer hurtigt. Tag et koldt bad morgen og aften.

Mærk efter

Har du lyst til at afprøve stressdæmpende terapier såsom afspændingsøvelser, åndedrætsøvelser, meditation, visualiseringsøvelser, massage og yoga? Det kan måske hjælpe dig af med de værste hedeture. En god mindfulness meditations bog: klik her

Traditionel kinesisk akupunktur

Flere studier har forsøgt sig med akupunktur og resultatet er, at det hjælper i nogle tilfælde. De foreløbige studier viser, at ca. 75% af de behandlede kvinder opnår lindring på 50% eller mere i nedsættelse af hedeture. Du kan læse mere om  her

Det er så at sige ufarligt at prøve, du skal dog være opmærksom på, at du ikke må stikkes i området omkring dit ar og heller ikke i tilhørende sides arm. Der er nemlig en lille risiko for at udvikle lymfødem.

Et mindre norsk studie har vist, at kvinder som fik akupunktur mod hedeture rapporterede færre gener to år efter behandling med akupunktur end de, som fik snyde akupunktur. Om studiet;

Er du ikke til nåle er akupunktur plastre et fint alternativ. Konktakt loungen på Nikolaj Plads for mere information.

Medicin

Det er også muligt at mindske generne af hedeture med medicin. Din onkolog kan fortælle dig mere om hvilke medicintyper der findes.

Vær varsom

Hvis din praktiserende læge eller gynækolog anbefaler dig antidepressiv medicin mod hedeture, skal du dobbelttjekke om denne medicin kan tages i kombination med Tamoxifen. Fx kan en medicintype som Paroxetin® som indenholder CYP2D6 inhibitor nedsætter effekten af Tamoxifen og bør til vi ved mere undgås. (ref)

Nogle produkter, som siges at være gode mod hedeture, bør ikke bruges af kvinder, som har haft brystkræft. Produkterne kan have en østrogenlignende effekt, og den er ikke ønskelig, hvis du er i antiøstrogenbehandling.

Undgå kosttilskud som har østrogenlignede effekt. Ønsker du alligevel at benytte kosttilskud vær opmærksom på om de som vejleder dig har erfaring med kvinder som har østrogenfølsomkræft.

Comments are closed.